Preberite več o terapijah, ki jih izvajamo za odpravo vaših težav

Terapija

Terapija

Trajna laserska depilacija

Trajna laserska depilacija

Odstranjevanje-krcnih-zil

Odstranjevanje-krcnih-zil

Odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje znamenj
 

Genitalne bradavice – pogosta vprašanja pacientov

Ali imam genitalne bradavice?
Genitalne bradavice so izrastki na koži in sluznicah v področju osramja, zadnjika ter spolovila, ki jih največkrat opazimo, ko se povečajo do te mere, da nas motijo. Nekateri jih opazijo prej in obiščejo dermatologa takoj, ko zatipajo majhne bunčice na osramju ali spolovilu, ki jih prej niso opažali. Za lažjo predstavo si oglejte galerijo slik iz atlasa dermatologa – za ogled kliknite tukaj.

Kaj povzroča genitalne bradavice in ali je možno, da so bradavice v predelu genitalij kakšnega drugega vzroka in ne okužbe z virusom (npr. nečistoča, umazane roke ipd…)?
Genitalne bradavice povzročajo človeški virusi papiloma (krajšamo jih kot HPV, po angleškem izrazu Human Papilloma Virus). Danes poznamo več kot 150 različnih tipov, vendar genitalne bradavice v več kot 90% povzročata tipa 6 in 11. Nastanek genitalnih bradavic je vedno povezan z okužbo z virusom. Spremembe, podobne genitalnim bradavicam, lahko povzročajo tudi druge bolezni ali okužbe, vendar v tem primeru ne govorimo več o genitalnih bradavicah. V primeru pojava novih sprememb priporočamo pregled pri dermatovenerologu.

Kako se okužim z virusom genitalnih bradavic?
S HPV se praktično vedno okužimo s telesnim stikom, čeprav so opisani tudi posamezni primeri okužb preko predmetov za skupno rabo. Realno gledano, okužba z uporabo stranišča, brisač in drugih predmetov, ki so v souporabi več ljudi, skorajda ni verjetna.
Največkrat pride do okužbe med spolnim odnosom (vaginalnim, analnim ali oralnim).

Kako pogoste so genitalne bradavice in kakšna je verjetnost okužbe?
Ocenjujemo, da se vsaj  enkrat v življenju s HPV okuži 70% prebivalcev. Druga ocena je, da je v vsakem trenutku med 20-40% žensk okuženih s HPV, podatkov za moške nimamo. Vsaj 2% vseh spolno aktivnih žensk ima tudi izražene genitalne bradavice. Natančnih podatkov o razvoju in prenosu virusa nimamo, saj sama okužba z virusom še ne pomeni, da se bodo bradavice tudi razvile. Verjetnost okužbe se povečuje s številom spolnih partnerjev. V nedavni študiji so dokazali, da se verjetnost okužbe poveča za skoraj 50%, v kolikor ima oseba dva spolna partnerja, pri več spolnih partnerjih pa je številka še večja.

Ali uporaba kondoma prepreči okužbo s HPV?
Uporaba kondoma v večini primerov ne prepreči okužbe, saj je v veliko primerih virus prisoten na koži osramja, od koder se nato prenese na spolovilo. Kljub temu pa uporaba kondoma zmanjša verjetnost okužbe.

Ali je možno, da je človek okužen z virusom HPV že vrsto let, a ne kaže nikakršnih simptomov?
V skoraj 70% se pri osebah po okužbi z virusom HPV, na koži ali sluznicah pojavijo genitalne bradavice v roku treh mesecev. Domnevamo, da se bradavice lahko pojavijo tudi vrsto let po okužbi, saj vemo, da virus vztraja v dlačnih foliklih na koži.
Pojav bradavic je pri človeku zelo različen, razloga zakaj se nekaterim pojavijo in drugim ne, še ne poznamo.

Ali je res, da človeški imunski sistem v roku enega do dveh let lahko uniči virus HPV? Ali to pomeni, da se mora oseba v tem času vzdržati spolnih odnosov?
Tako kot ostale viruse, ki nas okužijo (na primer viruse, ki povzročajo prehlad) telo sčasoma odstrani oziroma propadejo, ker nimajo več ugodnih razmer za razmnoževanje. Enako je tudi v primeru okužbe s HPV. Telo ga sčasoma odstrani, praviloma v roku dveh let po okužbi.
Sama okužba s HPV ne povzroča težav, v 30% se bradavice tudi po okužbi ne razvijejo, torej okuženi nima nobenih težav.
Zaradi vsega naštetega seveda ni razloga, da ne bi smeli imeti spolnih odnosov. Prav pa je, da oseba, ki ima izražene bradavice te čimprej odstrani pri dermatologu, saj je verjetnost okužbe največja ravno v primeru, ko so bradavice prisotne.

Ali se po odstranitvi genitalnih bradavic zmanjša možnost prenašanja HPV na druge osebe?
Vsekakor je verjetnost, da bi oseba, ki nima vidnih genitalnih bradavic, okužila drugo osebo, manjša. Razlog je enostaven – večja kot je bradavica, večja količina virusa je prisotna in obratno.

Ali se bodo osebi, pri kateri so se enkrat pojavile genitalne bradavice, le-te kontinuirano pojavljale celo življenje?
Tega ne vemo zagotovo, vendar opažamo, da se pri osebah, ki so že imele genitalne bradavice, te rade ponavljajo. Obstaja domneva, da v kolikor smo enkrat okuženi z virusom, ta ostane na koži ali v dlačnih foliklih celo življenje.

Branko Pirš, dr. med.
specialist dermatovenerolog

Post to Twitter

Naročite se na pregled ali postavite vprašanje! Odgovorimo takoj.

Ime in priimek:

E-mail naslov:

Telefon:

Opišite svoje težave:

Preberite več o težavah s kožo in terapijah, ki jih izvajamo!