Odstranjevanje znamenj brez brazgotine

KAKO VAM HITRO IN NEBOLEČE ODSTRANIMO ZNAMENJA BREZ, DA NASTANE BRAZGOTINA


Pri odstranjevanju znamenj, ki vas motijo, nam je zelo pomembno, da vaše kože med posegom ne poškodujemo. Pri tem smo izjemno pazljivi, saj lahko v primeru globoke poškodbe kože pride do nastanka brazgotine, kar je lahko še bolj moteče kot samo znamenje. Če odstranjujemo spremembe na vašem obrazu je brazgotina iz estetskega vidika nesprejemljiva. Zato za odstranjevanje motečih kožnih znamenj, kožnih izrastkov ali materinih znamenj uporabljamo laser in se s tem izognemo nastanku brazgotine.

Pred posegom vsa znamenja pregledamo z digitalno dermatoskopijo. Poleg tega, da vas pregleda zdravnik izkušen v odkrivanju kožnega raka, hkrati opravimo tudi digitalno računalniško analizo znamenj v visoki ločljivosti. To za vas pomeni pomembno prednost, saj z dermatoskopom slikamo celo telo. V primeru, da vam tekom let nastanejo nova znamenja lahko ob primerjavi in analizi starih posnetkov natančno presodimo katera so nevarna.

Odstranjevanje znamenj z laserjem lahko poteka z ali brez anestezije. Manjša znamenja običajno odstranimo brez uporabe igle in kožo anesteziramo z mrzlim zrakom. V vsakem primeru poskrbimo, da odstranjevanja ne čutite. V primeru, da bi čutili bolečine, v kožo zelo površinsko vnesemo lokalni anestetik, pri čemer lahko na vašo željo uporabimo tudi sistem brez igle.

Na mesto posega po odstanitvi znamenja nalepimo vodoodporni obliž, ki ga odstranite čez nekaj dni, ko se naredi krasta. Krasta ponavadi odpade v nekaj dneh do enega tedna. V tem času lahko normalno opravljate vse dejavnosti, vključno z umivanjem in športnimi aktivnostmi.

Na mestu posega še nekaj tednov ostane blaga rdečina, ki počasi bledi in jo nadomesti normalna barva kože. Običajno na mestu, kjer je bilo znamenje ni videti ničesar, v redkih primerih pa ostane razlika v barvi med okolno kožo. Z dodatnim laserskim posegom čez nekaj mesecev lahko tudi to stanje popravimo.

POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LASERSKIM ODSTRANJEVANJEM ZNAMENJ


1. Ali odstranitev znamenja opravite takoj po pregledu?

Praviloma vse posege izvajamo takoj ob obisku. Po potrebi najprej opravimo pregled znamenj in takoj nato še poseg odstranitve. V kolikor želite lahko poseg seveda opravite tudi v drugem terminu. V večini primerov imajo stranke najraje, da poseg opravimo kar takoj, vendar vsekakor vedno upoštevamo vaše želje.

2. Koliko časa traja okrevanje po posegu?

Po posegu ni okrevanja, saj s postopkom kožo minimalno poškodujemo. Na mesto posega se prilepi vodoodporen obliž, ki omogoča nemoteno opravljanje vaših vsakodnevnih opravil, vključno z umivanjem in športnimi aktivnostmi.

3. Koliko znamenj je možno odstraniti naenkrat?

Praviloma ob enem obisku odstranimo do 5 znamenj. Lahko odstranimo tudi večje število znamenj naenkrat, vendar je to odvisno predvsem od velikosti in vrste znamenj. V takih primerih se o tem dogovarjamo individualno po pregledu in ocenitvi stanja.

4. Ali je z laserjem možno odstraniti vse vrste znamenj?

Pred posegom je potrebno opraviti pregled znamenj, s čimer se potrdi, da katero od znamenj ni nevarno. Pregled lahko opravite pri nas ali kje drugje. V primeru, da pregleda še niste opravili, najprej naredimo digitalno slikanje cele kože. To je zelo priporočljivo, saj dobite sliko oz. “zemljevid” vseh vaših znamenj. V prihodnjih letih, ko/če nastajajo nova znamenja jih lahko na enostaven način primerjamo s pomočjo digitalne tehnike in tako hitro ugotovimo ali predstavljajo kakšno nevarnost.

5. Ali se znamenje na mestu odstranitve lahko ponovi?

Odstranitev znamenja poteka dovolj globoko, da se znamenje ne ponovi. Na določenih mestih telesa smo pri odstranjevanju posebej pozorni, da ne bi poškodovali kože. V nekaterih primerih se vseeno lahko zgodi, da na mestu odstranjevanja ostane razlika v barvi ali površini na koži, vendar pa lahko to z dodatnim posegom popravimo. Dodatni poseg lahko opravimo nekaj mesecev po odstranitvi znamenja.

6. Ali je možno znamenje, ki se odstrani z laserjem, poslati na podrobni – laboratorijski (histološki) pregled?

Vsa znamenja, ki jih odstranimo lahko pošljemo na histološki pregled. Sodelujemo z zelo dobrimi patološkimi laboratoriji in sicer s Patološkim inštitutom v Ljubljani (Medicinska fakulteta v Ljubljani) in Centralnim histopatološkim laboratorijem privatne klinike Rudolfinerhaus na Dunaju.

7. Koliko časa traja odstranitev znamenja?

Časovno gre za hitre postopke, največ časa porabimo za pripravo pred posegom. Sam postopek odstranitve je odvisen od velikosti in mesta kožnega znamenja, izkušenosti operaterja in vrste laserja. Odstranitev enega znamenja praviloma ne traja več kot 10 min.

8. Ali je pomembno ob katerem letnem času se opravi poseg?

Posege odstranjevanja pigmentacij, materinih znamenj, bradavic in znamenj opravljamo skozi celo leto. Letni čas ne vpliva na odstranjevanje znamenj. Svetujemo, da nekaj dni po posegu niste neposredno izpostavljeni soncu oz. se pred soncem zaščitite z zaščitnimi sredstvi.

9. Kakšni so možni zapleti pri odstranjevanju znamenj?

Zapletov pri odstranjevanju znamenj ne pričakujemo. Možni so manjši klasični zapleti, ki se lahko pojavijo pri vsaki vrsti posegov: manjša krvavitev na mestu posega, vnetje, blaga bolečina, rdečina na mestu posega. Vse vrste zapletov rešujemo in zdravimo na naše stroške. V primeru zapleta imate prednostno obravnavo – pokličete nas lahko po telefonu za nasvet oziroma vam takoj dodelimo prvi možni termin za osebni pregled.

10. Ali je pri vas možno znamenje izrezati v globino?

Vse vrste znamenj vam po želji izrežemo v globino s klasično tehniko. Opravljamo odstranjevanje vseh vrst kožnih tumorjev in kožnega raka, vključno z melanomom.

11. Kakšne so možne negativne posledice odstranjevanja znamenj z laserjem?

Ob pravilni izbiri znamenj in tehniki odstranjevanja, negativnih posledic odstranjevanja znamenj z laserjem ni, saj v nasprotnem primeru postopka ne bi izvajali. Na mestu posega lahko po odstranjevanju ostane razlika v barvi od okolne kože. V zelo redkih primerih je možno, da kljub vsemu trudu na mestu posega nastane manjša brazgotina. Vse posledice je možno z nadaljnjimi posegi zmanjšati oziroma odpraviti.

12. Kako se naročim na odstranjevanje znamenj?

Za termin pokličite na brezplačno številko Dermacenter dr. Pirš – 031 876 104, pošljite sporočilo na info@dermacenter.si ali se preprosto naročite preko spletnega obrazca na desni strani (odgovorili vam bomo v roku 12 ur).

13. Ali je možno odstraniti znamenje na lasišču?

Odstranjevanje znamenja na lasišču poteka na enak način kot na koži po telesu. Tudi v tem primeru ne poškodujemo ne lasišča ne kože.

14. Ali bo me po posegu bolelo?

Po posegu ne čutite bolečin. Na mestu, kjer je bil opravljen poseg lahko ostane blag pekoč občutek, ki je podoben občutku, kot če bi si kožo odrgnili.

15. Ali lahko v primeru, ko se uporabi anestetik, vozim avto?

Po posegu lahko takoj opravljate vsa opravila, vključno z vožnjo avtomobila. V primeru, da pri odstranjevanju uporabimo anestetik, je količina anestetika manjša kot pri popravilu zoba pri zobozdravniku.

16. Ali odstranjujete znamenja v času nosečnosti?

Čeprav postopki, ki jih uporabljamo, niso škodljivi, v nosečnosti na koži praviloma ne odstranjujemo ničesar. V času nosečnosti bi vam odstranili edino nevarna znamenja ali kožni tumor.

Branko Pirš, dr. med.

specialist dermatovenerolog in flebolog EADV fellow (specialist po evropskem izpitu iz dermatovenerologije v Frankfurtu (Nemčija))

Za naročilo na pregled ali odstranitev znamenj pokličite na brezplačno številko Dermacenter dr. Pirš – 031 876 104 (pon., sre. pet. 8-16, tor.-čet. 8-20h), pošljite sporočilo na info@dermacenter.si ali se preprosto naročite preko spletnega obrazca (odgovorili vam bomo v roku 12 ur). V primeru, da je telefon zaseden, vas prosimo, da nas ponovno pokličete malce kasneje.

Brezplačna številka: 031 876 104

Naročite se na pregled ali nam postavite vprašanje!